Састанак синдиката и представника предузећа у реструктурирању и оних планираних за приватизацију

На иницијативу а, у организацији Самосталног синдиката занатства, услуга и предузетништва Србије у згради СССС у Београду је дана 22. маја одржан састанак СС занатства, услуга и предузетништва Србије и представика предузећа у реструктурирању из: Ниша( Вук Караџић, Елмонт и Металац);  Новог Сада (ДЕС) и ПОС занатства, услуга и предузетништва); Бора (Лак жица); Кладова (Ђердап-услуге); Министарства привреде; УГС „Независност“.

Састанком је председавао Митар Костић, председник који поздравио све учеснике пожелевши им успешан рад.

Представници предузећа у реструктирању су изнели своје мишљење и предлоге како би ова предузећа изашла из тешке ситуације у којој се налазе дужи низ година.

Бата Стојковић, директор „ Вук Караџић“ – Ниш je нагласио да је веома битно да су надлежни почели да разликују заштитне радионице од предузећа у реструктурирању јер у Србији постоји 800.000 особа са инвалидидетом од тога у Нишу 28-30.000 а, запослено је пар хиљада. Држава систематски не води рачуна о запосленим инвалидима већ 20 година. Предлаже да држава донесе неки пропис којим би сва Јавна предузећа 15% својих потреба решавала преко ДЕС-ова.

Гордана Лабовић , директорка“ Елмонд“ – Ниш је истакла да Закон о јавним набавкама мора да претрпи промене и да се тим људима даје посао. Лабовић наглашава да је у Нишу покренута иницијатива за изузимање из приватизације и до сада је потписало 13 предузећа.

Александар Бурсаћ, директор ДЕС, Нови Сад је рекао да тренутно имају посла и да редовно примају зараде али, да постоји неизвесност за даље. На тржишту смо и боримо се. Наша приватизација је предвиђена до краја године и ако нам укину реструктурирање ми ћемо бити на улици.

Жарко Шијан,“директор „Лак жица“ – Бор по његовом мишљењу близина РТБ Бор значи им много због посла. Констатује да нема напретка фирми док се не дефинише статус.

Горан Батак, саветник у  Министарству привреде предлаже да сви ДЕС-ови упуте иницијативу кабинету премијера да Јавна предузећа дају своје капацитете за посао ДЕС-има. Треба заједнички да наступе и да се потпишу.

Зоран Ристић, УГС „Независност У Акционом плану су ова предузећа издвојена и добила су посебан третман. Ова иницијатива треба да буде подржана и од синдиката.

Предузећа која уђу у реструктурирање су заштићена јер не може да се врши наплата потраживања од њих.

Закључци: Главни проблем у пословању предузећа у којима су запослени ОСИ је недостатак посла. Предлаже се  да сходно тренутном статусу ова Предузећа у реструктурирању која су већ 100%  државно власништво да добију статус УСТАНОВЕ јер годинама бринемо у сарадњи са државом о ОСИ.

Спремни су и синдикат и пословодство за сваку врсту сарадње у циљу превазилажења горе наведених проблема како би опстали на тржишту и успешно пословали.

2017-02-07T18:17:56+00:00